samedi 14 mars 2009




Chablis Vineyards
Chablis vineyards cover 20 communes in and around the town
The well drained clay-limestone soils around Chablis are ideal for growing Chardonnay, the one and only grape variety permitted for Chablis wines. Chablis is a zone of great white Burgundy wines. Aged in oak barrels or in stainless steel vats, Chablis wines cover the whole gamut of Burgundy appellations from regional to villages and premier cru and grand cru. The classification is somewhat simpler in Chablis than elsewhere in Burgundy since Chablis is always white and made from a single grape variety.
Petit Chablis is light and fresh, to be drunk young (preferably within 2 years of harvest). Chablis and Chablis premiers crus can be cellared for much longer but they develop their aromas and distinctive mouth flavours quickly which means that they can be enjoyed after two or three years. Chablis grand crus are ideal wines for cellaring, ageing suits them. The Chablis grands crus are produced in 7 different, named “climats”, geographical areas with unique climatic and soil characteristics. They develop powerful, complex aromatic and gustatory flavours.

17 climats and at least 26 sub climats
Of the 3,425 ha in the Chablis appellation, 747 are classified premier cru. The word Chablis on the bottle label can be followed by the words ‘premier cru’ or with the name of the ‘climat’ or with both premier cru and the climat name for those wines from climats classed as premier cru. The are 17 climats and at least 26 sub climats which can be linked to the Chablis appellation name. While most Chablis wines are sold under the Chablis AOC label, the appellation complexity is a source of confusion for many amateurs.
The grands crus come from the vineyards on slopes with the best exposure. These, situated north of Chablis, are divided into 7 climats: Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur and Vaudésir. Chablis .

Le Vignoble de Chablis

Les sols calcaires bien drainés des coteaux environnant autour de Chablis sont parfaits pour le Chardonnay, le seul et unique cépage utilisé ici pour les vins de Chablis. Chablis est le territoire de grands vins blancs bourguignons. Vieillis dans des fûts en chêne ou dans des cuves en acier inoxydable, les vins de Chablis représentent toute la gamme des appellations bourguignonnes, des appellations régionales aux appellations villages en passant par les Premiers Crus et les Grands Crus. Cette classification est un peu plus simple à Chablis qu’ailleurs, car les vins de Chablis sont toujours des vins blancs et sont tous élaborés à partir du même cépage.
Légers et fruités, les Petits Chablis se consomment dans leur jeunesse, en général dans les deux premières années après la récolte. Les Chablis et les Chablis Premiers Crus peuvent être conservés plus longtemps, mais comme leurs arômes et leurs saveurs en bouche se développent rapidement, on peut les déguster assez vite, deux à trois ans après leur élaboration. Les Chablis Grand Crus sont des vins de garde, qui en vieillissant donnent le meilleur d’eux-mêmes. Ils sont produits sur 7 territoires différents, appelés « climats » , zones géographiques avec des caractéristiques de climat et de terroir différentes. Les Grands Crus possèdent des saveurs aromatiques et gustatives complexes qui en font des vins uniques et inimitables.
17 climats et au moins 26 sous-climats
Des 3425 hectares de l’appellation Chablis, 747 sont classés en Premier Cru. Sur l’étiquette, le mot Chablis peut être suivi par « premier cru » ou par le nom du « climat » ou bien par « premier cru » et le nom du climat. On trouve 17 climats et 26 sous-climats sous l’appellation Chablis. Comme la plupart des vins de Chablis sont vendus sous l’AOC Chablis, la complexité de cette appellation est bien souvent source de confusion chez de nombreux amateurs.
Les Grands Crus proviennent des vignes situées sur les coteaux les mieux exposés, bordant le Serein. Situés au nord-est de Chablis, ils sont divisés en 7 climats : Blanchot, Bougros, Les Clos, Grenouilles, Preuses, Valmur et Vaudésir

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